Λεξιλόγιο  ορολογίες και  εξηγήσεις  για συσκευές Apple iPhone iPad iPod.

 

iCloud
Το iCloud είναι μια εφαρμογή της Apple που αποθηκεύει τις φωτογραφίες σας, τη μουσική σας, τις εφαρμογές σας, τα ημερολόγια, τα έγγραφα σας κτλ. Τα προωθεί αυτόματα σε όλες σας τις συσκευές  (iPad , iPod touch , MacBook, PC) και μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλο σας το περιεχόμενο από κάθε σας συσκευή.Είναι ο ευκολότερος τρόπος να διαχειριστείτε το περιεχόμενο σας.

iTunes
Πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής. Χρησιμεύει για τον συγχρονισμό του κινητού με τον υπολογιστή.

Firmware
Η έκδοση του λογισμικού που φέρει το κινητό.

Baseband (bootloader)
To baseband είναι μια λειτουργιά/κώδικας του κινητού που χρησιμοποιείται όταν το iPhone πραγματοποιεί κλήσεις. Για το ξεκλείδωμα της λειτουργίας του τηλεφώνου και των μηνυμάτων, ένας νέος κώδικας αντικαθιστά τον παλιό. Παράδειγμα ονομάτων: 5. 12 .01

Bootloader
Υπάρχουν 2 bootloaders στο κινητό. Όπως φανερώνει και το όνομα τους είναι κώδικες υπεύθυνοι να «φορτώνουν» τις λειτουργίες του κινητού. Ο ένας αφορά την εκκίνηση των προγραμμάτων και ο άλλος είναι ο γνωστός μας Baseband bootloader που αφορά την έκδοση του λογισμικού του μόντεμ της συσκευής.

Restore
Επαναφορά του κινητού στην αρχική του κατάσταση. Μπορεί να επιδεχθεί από τον χρηστή σε ποιο firmware θα γίνει η επαναφορά.

Update
Ενημέρωση λογισμικού (firmware) από την Apple. Πραγματοποιείται μέσω σύνδεσης του κινητού στο iTunes, όπου ο Η/Υ συνδέεται με την σελίδα της Apple, κατεβάζει το νέο firmware σε αρχείο των 240-290 ΜΒ και το εγκαθιστά στο κινητό. Σε παλαιότερη firmware παρατηρείται «κλειδωμα» του κινητού.

Ipsw
Είναι η κατάληξη του firmware αρχείου. Πχ iPhone1,1_1.1.1_3A109a_Restore.ipsw, iPhone1,1_1.1.2_3B48b_Restore.ipsw αντίστοιχα για τα firmware 1.1.1 και 1.1.2

ibrickr
Πρόγραμμα (Η/Υ) για το reboot ενός iPhone, και «πρόχειρος» browser αρχείων του κινητού.

WinSCP
Ένας από τους καλυτέρους broswer αρχείων του iPhone (απαιτείται wifi σύνδεση)

iplus
Πρόγραμμα (Η/Υ) για το ξεκλείδωμα του κινητού

Safari
Ο web browser του κινητού.

WiFi
Ακρωνύμιο του Wireless Fidelity. Αποτελεί ασύρματη σύνδεση του κινητού στο internet.

Springboard
Το κεντρικό μενού λειτουργιών της συσκευής.

Installer
Πρόγραμμα που επιτρέπει το ελεύθερο κατέβασμα προγραμμάτων για το iPhone μέσω wifi, από διευθύνσεις που ορίζει ο χρήστης, τα λεγόμενα sources.

Cydia
Ο αντίπαλος του Installer.

BSD Subsystem
Υποπρόγραμμα δημιουργημένο για να τρέχουν διάφορα προγράμματα του installer.

Term vt-100
Γραμμή εντολών για το iPhone. Αντίστοιχο του «Run» για τα windows.

Unlock
Ξεκλείδωμα του μενού της συσκευής.

Jailbreak
Εγκατάσταση του installer στην συσκευή, ώστε να δέχεται third-party applications.

Activate
Διαδικασία στην όποια το κινητό μπορεί να δεχτεί και να πραγματοποιήσει κλήσεις (αντίστοιχα και μηνύματα). Υπάρχουν 2 ειδή. 1)το νόμιμο unlock όπου το κινητό συνδέεται στο iTunes, και επιλεγεί ο χρήστης πρόγραμμα χρέωσης από την at&t, 2)το unlock-bypass, όπου προγράμματα όπως το ZiPhone και το iPlus, εγκαθιστούν στο κινητό εντολές ώστε να διαβάζει οποιαδήποτε Sim ως ενεργοποιημένη κάρτα της at&t (αντίστοιχα για τα ευρωπαϊκά iPhone, τα ευρωπαϊκά δίκτυα)

ΟΤΒ (=OOTB)
Πρόκειται για λανθασμένη συντόμευση της έκφρασης «Out Of The Box» που χρησιμοποιείται για να δηλώσει κάποιος τα χαρακτηριστικά του iPhone όταν το πήρε. Π.χ. «1.1.2 ΟΤΒ upgraded to 1.1.4″=»αρχικη έκδοση με 1.1.2 firmware που έκαναν αναβάθμιση μέσω iTunes σε firmware 1.1.4″

SSH
Είναι ένα πρωτόκολλο που επιτρέπει όταν το έχεις ON να μπαίνεις σε μία συσκευή (είτε PC, είτε κινητό κτλ) απομακρυσμένα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όταν το έχεις ΟΝ μπαίνεις απ’ το PC σου ασύρματα στο τηλέφωνο για να του προσθέτεις και αφαιρείς αρχεία κτλ.

iCloud
Το iCloud είναι μια εφαρμογή της Apple που αποθηκεύει τις φωτογραφίες σας, τη μουσική σας, τις εφαρμογές σας, τα ημερολόγια, τα έγγραφα σας κτλ. Τα προωθεί αυτόματα σε όλες σας τις συσκευές  (iPad , iPod touch , MacBook, PC) και μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλο σας το περιεχόμενο από κάθε σας συσκευή.
Είναι ο ευκολότερος τρόπος να διαχειριστείτε το περιεχόμενο σας.
 
iTunes
Προγραμμα αναπαραγωγης μουσικης. Χρησιμευει για τον συχρονισμο του κινητου με τον υπολογιστη.
 
Firmware
Η εκδοση του λογισμικού που φερει το κινητο.
 
Baseband (bootloader)
To baseband ειναι μια λειτουργια/κωδικας του κινητου που χρησιμοποιειται οταν το iPhone πραγματοποιει κλησεις. Για το ξεκλειδωμα της λειτουργιας του τηλεφωνου και των μηνυματων,ενας νεος κωδικας αντικαθιστα τον παλιο. Παραδειγμα ονοματων: 5. 12 .01
 
Bootloader
Υπαρχουν 2 bootloaders στο κινητο. Οπως φανερωνει και το ονομα τους ειναι κωδικες υπευθυνοι να «φορτωνουν» τις λειτουργιες του κινητου. Ο ενας αφορα την εκκινηση των προγραμματων και ο αλλος ειναι ο γνωστος μας Baseband bootloader που αφορα την εκδοση του λογισμικού του μοντεμ της συσκευης.
 
Restore
Επαναφορα του κινητου στην αρχικη του κατασταση. Μπορει να επιλεχθει από τον χρηστη σε ποιο firmware θα γινει η επαναφορα.
 
Update
Ενημερωση λογισμικού (firmware) από την Apple. Πραγματοποιειται μεσω συνδεσης του κινητου στο iTunes, οπου ο Η/Υ συνδεεται με την σελιδα της Apple,κατεβαζει το νέο firmware σε αρχειο των 240-290 ΜΒ και το εγκαθιστα στο κινητο. Σε παλαιοτερα firmware παρατηρειται «κλειδωμα» του κινητου.
 
Ipsw
Είναι η καταληξη του firmware αρχειου. Πχ iPhone1,1_1.1.1_3A109a_Restore.ipsw, iPhone1,1_1.1.2_3B48b_Restore.ipsw αντιστοιχα για τα firmware 1.1.1 και 1.1.2
 
ibrickr
Προγραμμα (Η/Υ) για το reboot ενός iPhone, και «προχειρος» browser αρχειων του κινητου.
 
WinSCP
Ενας απο τους καλυτερους broswer αρχειων του iPhone(απαιτειται wifi συνδεση)
 
iplus
Προγραμμα (Η/Υ) για το ξεκλειδωμα του κινητου
 
Safari
Ο web browser του κινητου.
 
WiFi
Ακρωνυμιο του Wireless Fidelity. Αποτελει ασυρματη συνδεση του κινητου στο internet.
 
Springboard
Το κεντρικο μενου λειτουργιων της συσκευης.
 
Installer
Προγραμμα που επιτρεπει το ελευθερο κατεβασμα προγραμματων για το iPhone μεσω wifi,από διευθυνσεις που οριζει ο χρηστης, τα λεγομενα sources.
 
Cydia
Ο αντιπαλος του Installer.
 
BSD Subsystem
Υποπρογραμμα δημιουργημενο για να τρεχουν διαφορα προγραμματα του installer.
 
Term vt-100
Γραμμη εντολων για το iPhone. Αντιστοιχο του «Run» για τα windows.
 
Unlock
Ξεκλειδωμα του μενου της συσκευης.
 
Jailbreak
Εγκατασταση του installer στην συσκευη,ώστε να δεχεται third-party applications.
 
Activate
Διαδικασια στην οποια το κινητο μπορει να δεχτει και να πραγματοποιησει κλησεις (αντιστοιχα και μηνυματα). Υπαρχουν 2 ειδη. 1)το νομιμο unlock οπου το κινητο συνδεεται στο iTunes,και επιλεγει ο χρηστης προγραμμα χρεωσης από την at&t, 2)το unlock-bypass, οπου προγραμματα όπως το ZiPhone και το iPlus, εγκαθιστουν στο κινητο εντολες ώστε να διαβαζει οποιαδηποτε Sim ως ενεργοποιημενη καρτα της at&t (αντιστοιχα για τα ευρωπαικα iPhone, τα ευρωπαικα δικτυα)
 
ΟΤΒ (=OOTB)
Προκειται για λανθασμενη συντομευση της εκφρασης «Out Of The Box» που χρησιμοποιειται για να δηλωσει καποιος τα χαρακτηριστικα του iPhone οταν το πηρε. Π.χ. «1.1.2 ΟΤΒ upgraded to 1.1.4″=»αρχικη εκδοση με 1.1.2 firmware που εκανα αναβαθμιση μεσω iTunes σε firmware 1.1.4″
 
SSH
Είναι ένα πρωτόκολλο που επιτρέπει όταν το έχεις ON να μπαίνεις σε μία συσκευή (είτε PC,είτε κινητό κτλ) απομακρυσμένα.Στη συγκεκριμένη περίπτωση όταν το έχεις ΟΝ μπαίνεις απ’το P